verlanglijstje zijde schilderen

Het verlanglijstje voor zijdeschilderen is bedoeld als hulp voor mijn cursisten bij het doen van je eerste bestelling, want na een workshop ben je vaak alweer de helft vergeten van wat er gezegd is en alles opschrijven dat duurt ook te lang! Dus hopelijk kan je met deze uitgebreide lijst je eerste bestelling gaan doen om met je hobby zijdeschilderen te gaan beginnen thuis!

Mijn advies is zoals met alle workshops en cursussen, wacht echt eerst tot je de workshop gedaan hebt en ga daarna pas materialen en gereedschappen kopen, hoe verleidelijk het ook is om het vooraf alles al te kopen zodat je na de workshop meteen thuis kan beginnen! Maar na het volgen van een workshop weet je zoveel beter wat je nodig hebt en koop je ook geen onnodige dingen en dat bespaart je ook weer geld!

Je kan zijde schilderen natuurlijk zo duur en goedkoop maken als je zelf wil, maar ik zeg altijd tegen m´n cursisten: ga ook als beginner voor de beste materialen en gereedschappen, pas dan weet je of het resultaat goed of slecht is, want als het materiaal goed is, dan ligt het dus aan jou haha! Maar al ben je zelf nog zo goed, met slecht gereedschap of minder kwalitatief materiaal maak je al meteen een slechte start en dat zou zonde zijn! Want veel mensen stoppen met een hobby omdat het in het begin niet de resultaten oplevert zoals je gehoopt had! Dus geef jezelf de allerbeste start met een workshop en daarna dus de beste materialen! En ja alles kost geld, maar je kan beter 1 mooie sjaal maken van topkwaliteit dan 5 sjalen die het allemaal net niet hebben. Beter 2 kleuren goede zijdeverf dan een heel palet aan kleuren van een merk die geen sprankelende kleuren geeft! Ga voor het beste, en dan liever weinig en goed, dan veel en lowbudget kwaliteit!

Dat gezegd hebben is hier dan de lijst die mij erg behulpzaam lijkt! Het is een extra service voor mijn cursisten maar pin me er niet op vast als er iets niet bij staat en het is ook niet bedoeld om vooraf spullen aan te schaffen en mij er dan voor de workshop nog eerst 100 vragen over te stellen zoals heel vaak gebeurd! Of naderhand. Je zal natuurlijk ook dingen zelf moeten uitzoeken maar dit leek me wel een fijne optie! Hoop dat het je helpt! Ik koop graag alles bij www.zijdewinkel.nl, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Mij hebben ze iig perfect geholpen iedere keer weer en ze hebben een ontzettend behulpzame en vriendelijke klantenservice die met je mee denken! Kan niet anders dan erg positief over ze zijn! En daarnaast is de kwaliteit uitstekend, ook erg belangrijk!

- Zijde is natuurlijk wel nr.1 handig als je wil gaan zijde schilderen! Je kan zijde kopen op een rol of per meter, maar ik vind de kant en klare sjaals kant en klare sjaals in natuurwit erg handig! Een van m'n favorieten, wel vrij ruw maar erg mooi doorzichtig en toch stevig, is de Crêpe Georgette 8 sjaal van bijv 180 x 45 cm of groter. Twill 10 zijde is ook een favoriet en heeft een lichte nerf/ streep wat erg chique staat en ook wat steviger aanvoelt. De Pongee 8 of 10 en Crêpe de Chine zijn wel echt zijdezacht en glanzend en heerlijk om te dragen en mee te werken! Je hebt natuurlijk vele soorten en maten en diktes en combinaties, maar dit zijn wel 4 van mijn meest gebruikte zijde stoffen. En hoe hoger het nummer, hoe dikker de stof/ zijde. Dus Pongee 5 is zeer dun en transparant en Pongee 10 al een stukje dikker en nog hoger zal nog minder doorschijnend zijn!

- Als je de sjaals of dergelijke kant en klaar koopt, heb je natuurlijk geen stoffenschaar nodig of wit zijde draad naaigaren van Gütermann en bijpassend dunne naalden en knopspelden etc, maar anders is dat ook wel erg handig.

- Een zijden sjaal wordt opgespannen beschilderd dus koop of maak een frame waarop je de zijde sjaal kan opspannen zodat de sjaal nergens de ondergrond raakt. Vaak zijn opspanhaken met elastiek of driepuntspunaises erg handig! Ik geef de voorkeur aan de opspanhaken.

- Nadat je de sjaal hebt opgespannen kan je je ontwerp er freestyle meteen opzetten wat ik graag doe, of erop tekenen met een paarse verdwijnstift of aquamarker speciaal voor zijde, zo kan je ook een patroon overbrengen van papier naar zijde natuurlijk.

- Je kan op veel manieren je zijde beschilderen, maar ik werk graag met de 'beroemde' gouden serti  of gutta lijnen waarin de zijdeverf als het ware mee ommuurd wordt zodat het niet verder uitloopt en binnen de lijntjes blijft! Een makkelijke techniek en ook nog eens erg sprookjesachtig mooi! Zowel serti van Dupont of Pebeo zijn beide erg mooi. Je hebt ze ook in vele verschillende kleuren, maar goud/ warmgeel, goudgeel parelmoer, zwart en koperbrons kleurig zijn mijn lievelingen, maar bijv wit/ transparant/ kleurloos geeft ook mooie effecten! Je kan ze in tubes kopen maar die zijn echt snel op vind ik zelf, maar dat is omdat ik ook erg graag veel lijnen erop zet, dus ik ga liever voor de 100 ml flacons of groter maar die hebben ze niet altijd beschikbaar helaas! Ik giet ze dan over in een klein pipet achtig flesje om mee te werken. Het werk net zoals met een soort losse normograaf maar dan handiger vind ik zelf. 

- Na de gouden lijnen wil je de sjaal natuurlijk die sprookjesachtig mooie kleuren gaan geven, dus je kan dan wat speciale zijdeschilder penselen kopen in verschillende maten, van klein tot groot en zeker groot is erg aan te raden want de vlakken zijn sowieso best groot vaak! En wat pipetten om de kleuren bijvoorbeeld in de mengbakjes te doen. Zijdeverf is geschikt voor alle dierlijke stoffen (eiwitvezels), dus ook bijv. voor wol en mohair.

- Ik werk zelf graag met de zijdeverf van H. Dupont Classique, een stoomfixatie verf die hele sprankelende en intense kleuren geeft! Stoomfixatie zegt het al, het wordt gefixeerd met stoom. Helaas is een (stoom)strijkijzer daarvoor niet geschikt en heb je of een hogedrukpan nodig (en alle bijbehorende dingen) of je kan het laten fixeren bij de Zijdewinkel, daar hebben ze een hele handige fixeerservice voor! Je hebt ook strijkverf etc, maar ik ga voor de beste kwaliteit en de mooiste kleuren dus vandaar deze keuze voor de stoomfixeer verf!

- Welke kleuren zijdeverf ik graag koop? Om te beginnen met de primaire kleuren, dat is altijd handig bij wat voor verf je ook gaat kopen. Nu maken ze daarin onderscheidt in de koude en warme primaire kleuren

- Geel (koud): 717 Jaune Primaire, geel (warm): 702 Helianthe Clair

- Rood (koud): 460 Magenta, rood (warm): 420 Carmin

- Blauw (koud): 221 Cyan, blauw (warm): Outremer (ultramarijn)

- Daarnaast is zwart erg handig: 100 Noir Concentre

- kleuren zoals deze zijn zelf lastiger te mengen en erg mooi: 618 Vert Nil, 620 Emeraude, 959 Parme, 811 Havanais, 923 Rhodamine, 211 Caraibe, 816 Grèce, 426 Saumon. (250 ml flacons)

- Je kan de kleuren ook verdikken met Epaississant zodat je geen serti of gutta lijnen hoeft te gebruiken. Je kan de kleuren ook verdunnen met fondnet Diluant Concentre (verdunnen met water ook) of de Diluant Prepare (kant en klaar) zodat je meer pastelachtige kleuren krijgt.

- effect zout kan leuk zijn voor wat special effects! Erg populair, zelf ben ik er minder weg van omdat ik het overal al teveel zie gebruikt worden!

- Zijde is natuurlijk een kwetsbaar materiaal en was het daarom uit volgens de wasvoorschriften en dus met speciaal zijdewasmiddel!

Hoop dat je hiermee goed op weg geholpen bent! Ook al zou je geen cursus bij me kunnen volgen, dan zal dit je zeker van pas komen! Heel veel creatief plezier gewenst! 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel