Cursus waxcarving sieraad

net een mini sculpture

Waxcarving is echt een van mijn meest favoriete dingen om te doen als goudsmid, want stiekem hou ik gewoon niet echt van solderen en oxidevlekken en eindeloos schuren en polijsten en noem maar op! Doe het wel hoor, maar leuk vind ik het niet hahaha, laat mij maar liever een zilveren sieraad uit wax maken!

En als jij stiekem niet van lezen houdt, klik dan meteen op de link naar de workshops en cursussen waxcarven!

Wax carven is wel echt zoooooooo leuk om te doen, net beeldhouwen en sculpturen maken, maar dan in het miniscule! En heel erg inspirerend en artistiek om te doen omdat je echt je hart en ziel erin kan leggen omdat je niet vast zit aan bepaalde vormen of mogelijkheden!  En daarna heb je een klein draagbaar kunstwerkje, in zilver of goud, brons of messing, wat je maar wil! Of je kan je eigen zilveren bedeltjes maken voor aan een armband of ketting, of je eigen messing concho´s voor op je leer of een schitterende ring met de meest bijzondere vormen! Het is eerder de vraag, wat kan je er niet mee maken!

in meervoud

Het voordeel van laten gieten. Je kan er echt oneindig veel moois mee maken en als je het helemaal goed aan wil pakken, laat je een mal ervan maken bij de gieterij die je dus meerdere keren kan gebruiken, zodat je tientallen replica´s van dezelfde waxcarving in bijvoorbeeld zilver kan laten gieten! Dat kost wel even wat geld om die mal te laten maken, maar dan heb je daar ook veel voor terug! Het gieten laat ik altijd doen, want ook al giet ik wel eens zilver, bij de gieterij doen ze dat met vacuum gietsystemen wat je thuis echt niet voor elkaar krijgt! Zoiets moet je gewoon laten doen. En voor de lol kan je thuis gewoon gieten met bijvoorbeeld de Delfse gietmethode, in dat rode zand, als de vorm goed lossend is of vrije vormen in water of gedroogde boontjes. Heel leuk om eens te doen, maar werkt gewoon niet goed voor de lastigere vormen. Dus lekker je waxcarving naar de gieterij opsturen en je krijgt een perfect sieraad ervoor terug! Ideaal!

de basisprincipes van het wax carven

In de workshops kan je een simpele vorm leren maken, zoals een klein bedeltje voor aan een pandora style armband of ketting, maar je kan in een meerdaagse cursus natuurlijk ook meteen gaan voor een ring of een hanger voor aan een ketting. Je leert de basisprincipes van het waxcarven en daar kan je echt de meest spectaculaire sieraden mee maken!

benodigdheden

Je leert welke gereedschappen je nodig hebt om de wax te carven, zowel met de hand als machinaal met een soort dremeltje met opzetstukjes, freesjes en waar je alles kan kopen, ook wel fijn om te weten.

Je leert welke soort en kleur ( hardheid ) wax je het beste kan gebruiken voor het projectje dat jij wil maken, want er zijn natuurlijk vele verschillende soorten wax, in allerlei soorten maten, hardheden en vormen. Van dikke plakken en blokken tot flinterdunne vellen, van draad tot dikwandig buis, dunwandig buis, zegelring vormen, er is zoveel beschikbaar, daar heb je als beginner echt geen weet van! Maar wel echt ontzettend handig en ideaal dat er zoveel mogelijkheden zijn!

Je leert hoe je het mooi kan afwerken, dus letterlijk van begin tot eindsieraad in wax, klaar om naar de gieterij op te sturen! Net als met alles, kan je het ook jezelf aanleren, Youtube en Pinterest zijn je beste vriend, daaar heb je mij niet voor nodig, maar het is gewoon zoveel makkelijker en fijner als iemand het je even voordoet. En de materialen en gereedschappen er al zijn die je nodig hebt. Je hoeft dus niet meteen allerlei gereedschappen aan te schaffen om te kijken of het iets voor jou is! En het bespaart je vaak ook veel geld, want uiteindelijk zal je veel beginnersfouten niet meer hoeven maken! 

opbomen in een gietboom

Na de workshop of cursus stuur ik de gemaakte waxcarvings op naar de gieterij en daar zal het worden gegoten in zilver nadat ze zijn ´opgeboomd´. Ze maken een soort boompje van wax van alle waxcarvings die gegoten moeten worden en via de ´stam´ van de gietboom vloeit het zilver naar alle zijtakjes, waar dan de waxcarving voorzichtig met een klein stukje aan vast gesmolten is. Door het vacuum te gieten, komt het zilver in zelfs de meest kleine uitstulpingen en vormen. Ik sta er iedere keer weer verbaasd van hoe gedetailleerd dit kan!

even wachten...

Er gaat enkele tijd overheen voor je ´m weer terug hebt, maar het wachten zal beloond worden met een prachtig zilveren ( 925 ) sieraad! Je kan het sieraad dus niet meteen na de workshop of cursus mee naar huis nemen helaas, dus even geduld hebben hihihi. Nogmaals, hier kan ik ook zilver gieten wat meteen klaar is maar dat zijn andere giet technieken en is een ander cursus. De waxcarvings laten we bij de gieterij gieten en natuurlijk in de beste kwaliteit zilver, we gaan wel voor kwaliteit natuurlijk. De gietkosten zijn wel voor eigen rekening en niet bij de workshop of cursus inbegrepen, want iedereen maakt een ander soort sieraad, de een groter en dus zwaarder en dus duurder dan de ander. En zo betaal je voor het zilver alleen voor wat het je echt kost. Hoef je ook niet bang te zijn dat je teveel betaald, maakt het wel zo eerlijk! Een zilveren sieraad is nooit goedkoop, maar het zilver valt altijd best wel mee qua prijs. Voor een standaard hanger of ring kom je meestal niet boven de 50 of 60 euro aan zilver uit. Vaak nog wel minder zelfs. Bij een gekocht sieraad zijn de materiaalkosten vaak minder duur dan de arbeidsuren die erin gaan zitten! Bij goud is het weer een ander verhaal, dat is gewoon echt prijzig, maar goed, ook wel echt een heel duurzaam en mooi materiaal. 

Als het klaar is, kan je ervoor kiezen om het door de gieterij te laten afwerken of om dat zelf te doen. Ik werk het zelf altijd af, maar als je niet de mogelijkheid hebt thuis, dan kan je dat ook laten doen. Maar met wat schuurpapier en een polijstmiddel kom je al een heel eind hoor. En dan heb je gewoon, je eigen zilveren sieraadje gemaakt! Hoe gaaf is dat!?! 

beginnersgeluk

De mensen om je heen zullen echt verbaasd zijn, dat zelfs zonder ervaring, je zoiets moois kan maken, van zulke goede kwaliteit en echt zilver. Alsof het bijna van je juwelier zou kunnen komen. Een beetje handigheid is altijd fijn, maar ook zonder enige ervaring kan je zeker iets moois maken met wat tips van mij! En vaak is iets aanleren makkelijker dan iets afleren, dus ook als complete beginner ben je van harte welkom!

En dan komt de vraag...

zelf uitproberen of toch een workshop volgen?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het maken van de mooiste sieraden met behulp van wax carving technieken! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!

1001 vragen

Iemand met kennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort wax...welke hardheid...waar je op moet letten...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.

En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeldIn de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin of cursist ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus.  En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!

op afspraak

Ben je benieuwd geraakt en wil je zelf ook je eigen sieraad maken in wax en zilver, app of bel ons dan voor een afspraak! 0651463543 Wij werken niet met vaste cursus data, dus alles op afspraak. Ideaal in te plannen en lekker flexibel toch? Je hoeft je niet in te schrijven of rekening te houden met andere cursisten! 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel