cursus zilverklei sieraad

ideaal voor de beginnende sieradenmaker

Dit kneedbare zilver is ontzettend makkelijk in gebruik en voor iedereen wel geschikt om iets moois mee te maken! Je hoeft er weinig benodigdheden voor aan te schaffen en zelfs met een paar gereedschapjes kom je een heel eind. Dat maakt het erg ideaal voor de beginnende sieradenmaker, maar ook voor de professionals zit er genoeg uitdaging in!

zilverklei versus wax carven

En aangezien zilveren sieraden maken een van mijn grootste passies is, hoort zilverklei daar natuurlijk ook bij! Zelf geef ik wel meer de voorkeur aan waxcarven en dat laten gieten in zilver, aangezien ik meer van ´beeldhouwen´ hou dan van kleien, wax is hard en klei is zacht, dus dat werkt compleet anders. En het waxmodel kan je dan ook laten gieten in 925 zilver. Het hele leuke voordeel aan zilverklei is dat je er makkelijk een glaskraal in kan zetten en die kan meebakken zelfs en je dezelfde middag nog een zilveren ring klaar hebt! En mee naar huis kan nemen. Bij de cursus waxcarven moet je wel even langer geduld hebben!

oefenen in polymeerklei

Zoals het woord al aangeeft, klei of in het engels clay, heeft zilverklei de structuur en eigenschappen van klei als je er mee gaat werken. Ben je nog een beetje onzeker in het werken met klei, dan kan je dus ook daarmee oefenen of de workshop fimo polymeer klei volgen waarin je een hanger maakt van fimo klei. Met daarin precies dezelfde technieken die je nodig hebt voor zilverklei, maar met het grote voordeel, dat als je het verknalt, dat in fimo zowat niks kost en in zilverklei is dat dan toch een stuk zuurder als het mislukt, want zilverklei is behoorlijk prijzig. Dus je kan ervaring opbouwen met polymeerklei en dan een mooi ontwerp in fimo voor een tweede keer uitwerken in zilverklei. 

art clay silver 999 of 950?

Wat is zilverklei nou eigenlijk precies? Zilverklei is een combinatie van zilver in poedervorm met wat organisch bindmiddel en water en daardoor voelt het aan als klei. Net als dat polymeerklei ook geen klei is, maar soort kneedbaar plastic. Je hebt verschillende soorten zilverklei, eentje van puur fijnzilver 999 en eentje van 950 professional. Die van 999 kan je ook zonder oven ´bakken´ op bijvoorbeeld je gasfornuis of met een brander maar die van 950 moet je toch echt in een speciale oven afbakken. Zelf geef ik de voorkeur aan die laatste, die is een stuk steviger.

bindmiddel

Tijdens het bakken verdwijnt het bindmiddel, daardoor krimpt het sieraad ook iets van 8 of 9 procent, iets waar je wel goed rekening mee moet houden als je iets op maat wil maken zoals een ring. Of als je er iets in mee bakt, want dan kan het gaan scheuren. Net als luchtbelletjes in de klei ook kunnen zorgen voor scheuren of breuken tijdens het bakken als je die er niet goed uit hebt gekneed. Of als de klei niet goed gedroogd heeft, kan dit ook zorgen voor barsten. Allemaal dingetjes om goed in de gaten te houden.

drogen van de klei

Dat drogen hoeft geen dagen te duren hoor zoals met keramiek klei, maar kan gewoon voorzichtig gedroogd worden met een fohn of op een warmhoudplaatje in een klein half uurtje. Zelfs op een lage temperatuur in de huishoudoven kan ook, als het maar geleidelijk droogt voor het écht heet afgebakken wordt! In de speciale keramische oven kan de temperatuur wel oplopen tot meer dan 800 graden.

keramische oven

Dezelfde oven als die ik gebruik om mijn keramiek in af te bakken. Ik heb ook een heel klein mini oventje voor mijn glaskralen en ook die bereikt de goede temperatuur, die gebruikte ik toen ik nog geen keramische oven had, maar daar passen maar hooguit 1 of 2 sieraden in. Na iets minder dan een uurtje is het bindmiddel opgelost en het zilver perfect aan elkaar gesmolten en is het niet meer grijs, maar wit van kleur! Want dat witte laagje is puur zilver, zonder bindmiddel. En daarna kan het worden afgewerkt, zoals je een gesmeed sieraad ook zou afwerken. Dus vijlen, schuren, boren, polijsten, zwarten etc.

legeringen

De reden trouwens waarom 925 sterling zilver de meest voorkomende en beste kwaliteit zilver is ( al is argentium 935 ook ideaal ), is omdat het precies genoeg zilver heeft om de mooie eigenschappen te hebben ervan en de juiste legering, verhouding van andere toegevoegde metalen, om het ook weer extra sterk te maken. Want 100 procent zilver is gewoon heel erg zwak en om die reden niet geschikt voor sieraden. 

Je hebt art clay ook in andere metalen zoals goud of messing of koper. Maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft! En je hebt ook spuitklei, om mee te decoreren. En kurkklei om holle vormen m

zelf uitproberen of toch een workshop?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het doorhebt, leer je alles wat je wil weten over zilverklei! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen met klei en veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet.

1001 vragen

Iemand met vakkennis die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort klei...waar je op moet letten...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het moet bewaren...hoe je het mooi glad kan afwerken...wat als het breekt...waarom het kan breken...hoe dik je materiaal moet zijn.......hoe heet je het moet bakken...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.

Schoonhoven, de zilverstad

Dat kost je veel tijd en vaak ook veel ´leergeld´ hahaha. Iedereen betaalt leergeld, in de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus.

creatieve avontuur

Ik dacht altijd, ik word goudsmid na mijn opleiding in Schoonhoven en zo gaat mijn leven eruit zien. Nu doe ik oneindig zoveel meer en mijn wereld is zoveel groter geworden hierdoor! Ik ga zelden op vakantie, maar die creatieve reis brengt me op de mooiste plekken, met de inspirerendste avonturen! Gewoon thuis, maar er gaat een wereld voor je open! En al die vele technieken en materialen mogen combineren, dat is echt iets waar ik heel dankbaar voor ben. Dankzij de mensen om me heen! Dankzij al de zogenaamde toevallige ontmoetingen. En dat gun ik jou ook en daar kan ik je dan ook heel goed bij helpen met al mijn ervaring!

op afspraak

Dus kom gezellig die workshop bij ons volgen wat je misschien stiekem al maanden of jaren al wou doen en jij kan ook weer aan een nieuw avontuur beginnen! Die van de wereld van het kneedbare zilver en wie weet waar dat je weer brengt! En omdat ik nooit weet wat de dag brengt, zijn mijn dagen flexibel, net als het inplannen van de workshops en cursussen. We werken niet met vaste cursus data, maar gewoon op afspraak! Ideaal toch? Je hoeft geen rekening te houden met anderen en kan zowel door de weeks als in het weekend. Dus bel of app ons even om een datum te prikken en we zien je graag verschijnen! 0651463543

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel