Cursus chipcarven houtsnijkunst

chipcarving, een geweldig ambacht

In deze cursus leer je de beginselen van het geweldige ambacht van het houtsnijden, ook wel in het engels chip carving genoemd, omdat je kleine stukjes, chips, hout wegsnijdt. In Nederland is dat niet zo heel erg bekend, al heb je hier wel de Friese houtsnijkunst. Maar houtbewerken is gelukkig voor bijna iedereen wel bekend en hout is dan ook echt een geweldig mooi en veelzijdig materiaal om mee te werken! Ik vind het geweldig om sculpturen te maken van hout, maar ook messenheften bijvoorbeeld, ook iets wat ik heel graag maak ( daar geef ik ook cursussen in)! Voor ik je er meer over vertel...als je niet van lezen houdt, klik dan gewoon meteen op de link naar de workshops en cursussen chipcarving! 

toeval bestaat echt niet

Dus beeldhouwen in hout kende ik al wel, maar dat chipcarven kwam ik toevallig door een cursist mee in aanraking. Inmiddels geloof ik niet meer in gewoon toeval, maar dat sommige mensen in je leven komen om je iets te mogen leren, net als ik misschien voor jou of misschien jij wel juist voor mij, dat kan dus ook! Die cursist kwam voor een meerdaagse cursus leerbewerking en hij vertelde dat hij al wel handig was met hout, met chipcarven.

Ik zo, oooohhh wat gaaf! Kan je volgende cursusdag misschien laten zien wat je allemaal gemaakt hebt? Lijkt me heel interessant om te zien! Hij zei, nog beter, ik doe het je wel voor! Die lieve, oude man maar met een ontzettend sterk karakter waar niet omheen te lopen viel, bracht een stukje lindenhout voor me mee als cadeautje en hij liet me wat basistechnieken zien en uitproberen. Ik zei, dat ga ik ook leren, dat beloof ik!

Een jaar verstreek, en nog een jaar...en toen misschien nog wel een jaar en toen toch maar eens wat tijd ervoor gemaakt en gereedschapjes gekocht want ik had beloofd er wat mee te doen en dan probeer ik ook echt woord te houden! Na mijn eerste paar goed gelukte carvings belde ik trots zijn nummer om hem een keer het resultaat te laten zien, maar geen gehoor...kwam ik er via via achter dat Jan inmiddels overleden was. Ik wist wel dat ie niet de jongste was, maar dit had ik zoooo niet verwacht...dus het houtsnijden is ook een eerbetoon aan hem! 

houtsnijden

En wat je hier ziet op de foto`s, zulke dingen kan ik je leren! Ik zal vast niet de beste houtsnijder van het land zijn, maar ik doe het met plezier en ik kan je leren wat ik weet en dan heb je zeker een goed begin in het chipcarven! En zo kom je er ook achter of het iets voor jou is. En even een waarschuwing vooraf...voor sommige mensen is het echt haast niet te doen, je moet er wel een bepaalde handigheid of behendigheid met een mesje voor hebben! Gevaarlijk is het niet echt, want je werkt met hele kleine mesjes, maar je moet natuurlijk wel goed blijven opletten. Al onze cursussen zijn op eigen risico, maar bloed kunnen we beter voorkomen, geeft zulke lelijke vlekken op het hout. Owja en het doet ook pijn natuurlijk hahaha... Leerbewerken is wat dat betreft echt geschikt voor iedereen, veel makkelijker en minder intensief. 

lindehout

Bij het beginnen met houtsnijden, of dat nou meer sculpting of reliëf carving is of meer zoals chip carving, het juiste hout is essentieel! Voor het chipcarven gebruik je bij voorkeur lindenhout, ook wel basswood genoemd in het engels. Het is relatief zacht om te bewerken en toch sterk. Ook heeft het weinig nerf, wat heel belangrijk is, zodat je een gelijkmatig resultaat krijgt tijdens het snijden. Heb je een houtsoort met een duidelijke nerf, dan heb je daar echt last van, want dan heb je hard en zacht hout min of meer door elkaar heen. 

houtsnij mes

Je mes goed scherp slijpen en scherp houden is ook altijd een uitdaging! Je kan je mes natuurlijk slijpen op vele manieren en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Ik gebruik graag een Arkansas slijpsteen met olie en dan voor het polijsten een blokje met leer en polijstspul erop van Flexcut. Flexcut heeft sowieso hele fijne mesjes om mee te werken, maar die van Pheil werken ook uitstekend. Het is maar net wat je zelf fijn vind werken en welke vorm mes. De hardheid en de flexibiteit maken het verschil en bepalen ook hoe lang het scherp blijft. 

design overbrengen

Er zijn natuurlijke vele standaard patronen om mee te beginnen en mee te oefenen, maar wat ik zelf altijd het leukst vind, is mijn eigen ontwerpen tekenen en uitsnijden. Dan is je ontwerp zoveel meer eigen en uniek! Een patroon kan je op het hout overbrengen met speciaal grafiet papier, graphite paper. Werkt hetzelfde als carbonpapier maar met het voordeel dat er geen inkt gebruikt wordt maar grafiet, hetzelfde materiaal wat in een potlood zit. Ook al schuur je nog wat weg, beter zo min mogelijk spul op je hout en zeker geen inkt! 

Danish oil

Na het snijden loop je alles nog een keer na, of alle hoekjes en gaatjes wel strak uitgesneden zijn en je kan het nog met heel fijn opschuren met heel fijn schuurpapier, de grafietlijntjes weg bijvoorbeeld en wordt extra lekker glad. Je kan het lindehout op verschillende manieren wat kleur geven door bijv een beits erover te doen. Vaak vind ik naturel gewoon het mooiste en dan lekker in de Danish oil, echt ideaal spul, werkt ook heel goed voor teakhout trouwens.

En dan komt de vraag...

zelf uitproberen of toch een workshop volgen?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel interessant om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het chipcarven! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!

kennis en ervaring

Iemand met kennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort hout...welk soort mes...waar je op moet letten...in welke hoek hou ik het mes...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.

En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeldIn de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin of cursist ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus. En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!

op afspraak

Wil je graag een cursus volgen, bel of app me dan even: 0651463543 En ja tuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, maar het is zoveel makkelijker als iemand het even voordoet en je vertelt waar je op moet letten! En daar kan ik je bij helpen!

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel