Cursus fimo klei

Cursus fimo klei: maak je eigen sieraad!

Een cursus fimo klei is echt een geweldig cadeau aan jezelf als je nog een beetje worstelt om iets moois te maken ermee! Het geheim zit ook in zoveel kleine techniekjes! Het is zoals met alle creatieve cursussen die ik geef, vaak niet het probleem dat de techniek nou heel erg moeilijk is om onder de knie te krijgen, maar je doet ongemerkt vaak een paar kleine stapjes in het proces verkeerd, waardoor je toch net niet krijgt wat je in gedachten had! In de cursus zie je dan meteen waar het aan lag en weet je de keer erop hoe het wel moet! Het is allemaal zo simpel als je het eenmaal weet! Met de nadruk op, als je het eenmaal weet haha! Ook worstelen veel mensen met iets stijlvols te maken ermee, het wordt door de kleuren vaak al een beetje kinderachtig.

Fimo klei, ook wel polymeer klei (polymer clay) genoemd heeft sowieso helaas een beetje een kinderachtig imago...zo dacht ik er ook over hoor, in het begin...van die veel te kleurige klei voor kinderen, in allerlei piepkleine pakjes...maar geloof me, toen ik eenmaal op Pinterest zag wat er ook mee mogelijk mee was, was ik echt compleet verliefd erop!

En de belangrijkste tip, besteed heeeeeeel veel tijd aan het mengen van stijlvolle kleurenpalletten, die maken of breken echt je werk kan ik je vertellen! Het is ontzettend veel werk, daar weet ik alles van, maar dat haal je er dubbel en dwars uit! Daarmee onderscheid je je juist van de rest en maakt je werk extra uniek! Dan ben je er ook veel trotser op en je omgeving zal echt verbaasd zijn dat zoiets moois van dat 'kinderachtige' fimoklei gemaakt is!

Pinterest is voor mij wel echt een bron van inspiratie om nieuwe technieken te ontdekken en te leren! En alles wat ik zelf leer, kan ik jou ook weer aanleren! Ideaal toch? En zoals je hier op de site wel kan zien, zijn de te leren technieken echt eindeloos! En ik blijf bijleren, met alles wat ik doe, want er valt altijd wel weer iets nieuws te leren! En wil je iets heel specifieks leren, bel me dan even en dan kijk ik of ik je ermee kan helpen! Er is weinig tot niets wat me niet lukt op creatief vlak, dus dat moet goedkomen! Denk ook dat ik iets nieuws leren een van de meest inspirerende momenten vind van iets moois maken, die verwondering hoe een bepaalde techniek werkt! En als het dan ineens lukt....wooohoooowww! Dat vind ik echt een heerlijk gevoel!

van superstrak design tot fairytail achtige sieraden

Het is zoveeeel meer als je eenmaal de mogelijkheden ontdekt van dit kneedbare soort plastic! Laat je betoveren door de kleuren en de ontwerpen en je bent verkocht net als ik toen! Ik was zooo verbaasd want wat je ermee kan maken is echt eindeloos en ook de uitstraling die je ermee kan bereiken is echt verbazingwekkend, van een heel superstrak design sieraad tot fairytail sprookjesachtige sieraden om bij weg te dromen. Als ik dat had geweten, was ik jaren en jaren eerder mee begonnen hihi! Er zijn maar weinig materialen denk die zo veelzijdig zijn als fimo klei! En naast sieraden, kan je er nog zoveel meer andere dingen van maken! Maar voor nu houden we het even op de sieraden! Zelf vind ik sieraden maken met mijn zelfgemaakte glaskralen erin, een van de gaafste dingen om te doen! Een aangezien glas pas smelt bij over de 900 graden, kan het makkelijk meegebakken worden met de fimoklei, die al afbakt op 125 of 130 graden!

laat de mensen om je heen verbazen

De mogelijkheden zijn dus echt eindeloos en het is de kunst om er echt iets eigen en unieks van te maken, dat mensen zoals ik al eerder zei, echt verbaasd zijn dat het fimo klei is, of in het engels gezegd, polymer clay art! De beste manier om iemand te overtuigen is niet met woorden, maar het gewoon te laten zien dat het ook anders kan! Wie weet heb ik jou al overtuigd met de foto´s van mijn werk dat fimo klei echt een een geweldig materiaal is voor sieraden! Het is sterk en waterbestendig, dus je kan er zelfs gewoon mee slapen en in de douche gaan als je zou willen!

weinig gereedschap voor nodig

Ook heb je er relatief weinig gereedschappen voor nodig, is het bijna overal makkelijk te koop en kan je het gewoon afbakken in je keuken oven, je hoeft er dus geen speciale keramische oven voor te hebben zoals voor keramiek klei! Dat maakt het allemaal nog idealer! Sommige mensen kopen wel een tweede oventje speciaal voor polymeerklei vanwege de dampen die er vanaf kunnen komen, het zekere voor het onzekere is natuurlijk altijd wel beter, dat kan ik niet ontkennen.

soort oven

Toch bak ik het gewoon af in onze keuken oven, want een grote oven bakt veel stabieler qua temperatuur dan een klein oventje. En om nou naast een gewone oven, een glaskralen oventje, een keramiek oven, ook nog eens een tweede keuken oven te nemen is wel heel erg veel van het goeie! Maar beter zou het natuurlijk wel zijn, dat voorop gesteld en een extra oven thermometer ook trouwens, want ik heb gemerkt dat de oven themperaturen vaak niet helemaal kloppen.

voorverwarmen

Dat is ook een reden waarom je de oven altijd moet voorverwarmen, want een oven piekt vaak over de gewenste temperatuur heen bij het opwarmen, zodat ie sneller op de gewenste temperatuur is. En je wil natuurlijk niet dat je oven boven de maximale temperatuur komt, want aangebrande fimo klei is niet echt wenselijk hahaha.

Een uitzondering hierop is als je fimo klei gaat bakken met bijvoorbeeld een glaskraal etc erin, want glas kan heel veel hebben qua temperatuurschommelingen, maar niet hele snelle temperatuurswisselingen, dus niet van koud naar heet in een paar seconden. Dus dan laat ik de oven heel langzaam opwarmen met de fimo klei er al in. 

de juiste tijd en temperatuur

De baktijden zijn zelfs niet eens heel erg als die langer zijn dan standaard, want bij de juiste temperatuur kan het er zelfs wel een uur in zonder dat het kwaad kan, is zelfs goed zeggen ze. Dat kan je zelf uittesten met experimenteerproefjes van verschillende baktijden en temperaturen, je zal zien dat de fimo pas de beste eigenschappen heeft zoals sterk en toch flexibel als het perfect is afgebakken. Fimo klei kan sowieso meerdere keren gebakken worden, mocht je iets in meerdere delen of keren willen bakken.

op glas of siliconen of in maizena

Zelfs over alleen al het afbakken kan ik nog uren doorgaan want er is ook zoveel over te vertellen, zoals dat je hout of papier of metaal gewoon mee kan bakken, net als een glazen lamp, want de temperatuur blijft relatief laag, rond de 135 graden. Of waarom ik liever op siliconen afbak dan op glas, want op glas krijg je een rare glans en een plat stuk, terwijl op siliconen blijft het mooi. Of wanneer je je fimo afbakt in maizena en waar je dan mee op moet letten. En of je het moet afschermen met aluminium folie en of je het met of zonder mal afbakt....en ga zo maar door...het is allemaal heel simpel als je het eenmaal weet, maar voordat je alles uitgezocht hebt, ben je al wel een tijd verder! En dan is dit alleen nog maar het bakken.

En dan komt de vraag...

zelf alles uitzoeken of een workshop volgen?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het maken van de mooiste sieraden met fimo polymeer klei! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!

1001 vragen

Iemand met kennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort klei, soft of professional en wanneer welke...wat is nou fimo liquid of translucent en wat zijn mica poeders...wat is screen silk printing...hoe maak je een cane...waar je op moet letten..hoe heet moet je het nou echt bakken en hoe lang...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...wat is het verschil tussen een pasta machine en een kleimachine....welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe voorkom ik vingerafdrukken...hoe verwijder ik pluisjes...welke boeken zijn leerzaam...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken. En daar kan ik je goed bij helpen!

En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeldIn de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin of cursist ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus. En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!

workshop volgen!

Dus kom gezellig die workshop fimo sieraad bij ons volgen, daar krijg je echt geen spijt van en er gaat een wereld voor je open! We werken niet met vaste cursusdata dus je kan gewoon even bellen of appen om een datum te prikken! Wel zo handig in te plannen en lekker flexibel! 0651463543

 

 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel