basiscursus zijde schilderen

In de basiscursus zijde schilderen ga ik je vanalles vertellen en laten zien over de bijzondere techniek van het zijde schilderen! Welke soorten zijde ik gebruik en hoe ze aanvoelen en wat het verschil is. Je leert hoe je zijde moet opspannen en hoe je een patroon kan overzetten op zijde en hoe je het moet beschilderen! Ik leer je de techniek met de 'gouden serti of gutta' lijnen, omdat het een makkelijke techniek is met een bijzonder mooi resultaat! Er zijn natuurlijk vele soorten technieken te leren, maar dit is degene die ik erg graag zelf gebruik en dus ook graag leer aan mijn cursisten want het is bijnaaa succes gegarandeerd en dat is altijd fijn!

de zijderups en zijn cocon

Ik vertel je ook wat meer over hoe zijde gemaakt wordt en daarmee ga ik je meteen ook wat minder fijns vertellen. Om helemaal bij het begin te beginnen: ik ben zelf vegetariër en dierenleed gaat me dan ook erg na aan het hart en dat is dan ook de reden dat ik geen vlees of vis eet al sinds mijn 8e jaar niet meer, ik kan gewoon niet in hun ogen kijken en ze dan opeten...dat gaat gewoon echt niet.

Pas na het maken van mijn eerste zijden sjaal kwam ik erachter dat je dus twee soorten zijde hebt, de zijde met lange draden en de zijde met korte draden (100% diervriendelijk! Maar wel ruwer). Nou kan je dus alleen maar de lange zijdedraden behouden als je de zijderups cocon gebruikt in z'n geheel, dus dat betekent dus erg genoeg dat de rups die erin zit, daarbij opgeofferd wordt en dus geen vlinder meer kan worden. Nou ik heb er echt een paar nachten wakker van gelegen en ben flink gaan googlen erover want ik was hier zoooo van geschrokken...ik wil juist goed zijn voor de dieren en de natuur om me heen en niet dat mijn hobby ten koste gaat van hun welzijn...

milieuvriendelijk en duurzaam

Nou blijkt het dat de rups maar 2 of 3 dagen leeft als vlinder en dan alsnog uit zichzelf doodgaat. Dat maakte het voor mijn gevoel al iets draaglijker, niet dat ik de rups nog jaren van zijn of haar bestaan beroof. Ook wordt de zijderups weer gebruikt voor bijvoorbeeld vissenvoer voor koi vissen en dus niet weggegooid. Een andere belangrijk positief punt is dat zijde erg milieuvriendelijk en duurzaam is, katoen bijvoorbeeld is een stuk minder duurzaam.

Er zijn nog tal van andere positieve redenen om voor zijde te kiezen en alles afwegende heb ik toch gekozen om zijde te blijven gebruiken, maar ik wil wel dat mensen hierin een bewuste afweging in kunnen maken en niet zoals bij mij er pas achter komen als je al verliefd geraakt bent op het zijde schilderen want voor mij kwam het echt als een klap in mijn gezicht! Voor ieder materiaal kan je tegenwoordig wel iets zeggen om het niet te gebruiken, zoals wol (mulesing), of hout/ katoen(ontbossing), of leer (slacht), of zilver/goud/ diamanten (uitbuiting mensen in de mijnbouw, kinderarbeid) en ga zo maar door.

bewuste afweging

Ik probeer in ieder geval al mijn afwegingen zo bedachtzaam mogelijk te maken met de beste intenties voor de wereld om me heen en nee dat gaat niet altijd perfect, vegan zijn zou bijv ook wss beter zijn voor de wereld dan alleen maar vegetariër (tegenwoordig verwijt de vegan de vegetariër bijna net zo hard als de vleeseter en semi terecht ook, begrijpelijk) maar ik geloof dat alle beetjes in de goeie richting helpen! En vooral ook het maken van bewuste afwegingen, zodat je achter je keuzes kan staan met een open hart! Zo ook dus bij het zijde schilderen. Maar dit belangrijke punt wou ik niet onbesproken laten zodat je hier zelf je eigen afweging over kan maken voor je begint!

ga meteen voor het beste, ook als beginner!

Met welk materiaal ik ook werk, of het nou heel duur is of heel goedkoop, ik vind dat als je ergens aan begint, je het meteen goed moet aanpakken, ook als beginner! Je doet ook veel meer je best om het tot een mooi eindresultaat te maken als je weet dat je materiaal extra prijzig was! Bij een goedkoop velletje A4 papier is het makkelijk het in de prullenbak te gooien als het niet lukt, maar bij dure materialen dan moet je wel het beste er van maken en daar leer je zoveeeel van! En het is dus meteen ook een extra stok achter de deur. Ga ook niet voor goedkopere materialen omdat je een beginner bent, maar ga meteen voor het beste! Dat motiveert jezelf en je ziet dan ook pas echt hoe mooi het resultaat kan zijn! En ja, het kan mislukken, en ja dat voelt zuur. En toch is dat de beste manier vind ik zelf! En om het beste begin te maken is daarom het volgen van een workshop zo belangrijk, het laat je meteen zien hoe het moet en welke fouten je kan voorkomen. Je leert dus zoveel sneller en het bespaart je ook nog eens het geld van alle mislukkingen! En ja mislukkingen blijf je altijd wel houden, maar lang niet zoveel als zonder les! 

workshop zijde schilderen

In een workshop zijde schilderen wordt het lastig om in een paar uur of 1 dag meteen een sjaal af te krijgen, daarom werken we vaak op een kleiner stukje zijde, ter grootte van een zakdoek zeg maar. Ik vind dat wat je doet, je het goed moet doen en het dus ook goed moet aanleren! Je kan wel een hele sjaal maken, maar dan is het meer grote vlakken vullen dan dat je echt technieken leert! Mocht je echt per se een sjaal willen maken omdat het een eenmalige poging tot zijdeschilderen is, dan moet je dit duidelijk even aangeven vantevoren en dan komen er ook extra kosten bij omdat een sjaal natuurlijk groter en dus duurder is! Maar mocht je zijdeschilderen als hobby willen gaan doen, dan is het wel beter om je vooral te focussen op de goede uitvoering van de technieken op een kleiner stuk, zodat je daarna thuis die mooie zijden sjaals en omslagdoeken of stropdassen of beddengoed of wat dan ook ermee kan gaan maken! 

Ben je geïnteresseerd in een workshop, dan kan je het beste even bellen naar 0651463543. Dan kan ik kijken wat ik voor jou kan betekenen! En vind het altijd fijn om eerst even persoonlijk contact te hebben via de telefoon zodat ik ook beter kan inschatten wat je wensen en verwachtingen zijn van de cursus en wie je een beetje bent! 

Het is privé les zodat ik al mijn aandacht op jou kan richten en je daardoor extra snel en goed iets aanleert! Met 2 personen kan ook tegen bijbetaling, maar meer dan 2 personen dat doe ik liever niet. Ook is het erg fijn met inplannen van de workshop want je hoeft alleen maar rekening te houden met jezelf en je zit ook niet met onbekenden in een groep.

Wie weet tot ziens! Ik hoor graag van je!

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2023 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel