Cursus houtsnijden reliëf carving

Houtsnijden is echt een ambacht dat al eeuwenlang beoefend wordt en haast niks zo gaaf als een mooi stuk hout vol potentie om iets heeeeeel gaafs van te maken! Vroeger begon je als kind al met houtsnijden van stukjes gevonden hout uit het bos en was dat de normaalste zaak van de wereld, nu zie ik dat veel jongeren ( en volwassenen) niet meer zo gauw in aanraking komen met houtsnijden en dat vind ik zoooo zonde! Ik hou van die oude ambachten en zeker als je van niks iets kan maken, hoe bijzonder is dat! 

de natuur ontdekken door hout

Het leukste vind ik zelf hout vinden in het bos, dan maanden of jaren wachten tot het droog is (dat is ook nog een vak apart wat me niet altijd goed af gaat) en dan verrast worden door de kleuren of nerven in het hout en daarbij ook de mooie herinnering aan het vinden van het hout in de natuur! En tijdens dat zoeken kijk ik dan ook nog vaak rond naar (eetbare) paddestoelen, ook daar leer je veel van, want de boomsoort is ook van belang bij het determineren van sommige paddestoelensoorten! Soms krijg ik een mooi stuk hout van vrienden met de hint van, maak er maar iets moois van! Maar niet ieder hout is even geschikt natuurlijk en vaak heeft het al scheuren van het verkeerd drogen! Maar dat is de uitdaging ervan, het perfecte stukje hout vinden voor je hobby! 

spalted birch 

Voor mijn messenheften gebruik ik vaak speciaal gestabiliseerd hout dat ook nog eens 'beschimmeld' is, zoals berk, spalted wood heet dat in het engels, dat heeft prachtige zwarte lijnen en is dus juist een aanwinst in je hout! Wie had dat verwacht^^ Het schijnt dat die zwarte lijnen ontstaan op plekken waarbij twee rivaliserende schimmels elkaar proberen tegen te houden, soort land veroveren maar dan in het hout! Als je met hout gaat werken, leer je ook nog eens veel over de natuur en de vele boomsoorten die je hebt! Die grote knobbels aan berkenbomen bijvoorbeeld, die je normaal misschien juist lelijk zou vinden, zijn echt prachtig om te gebruiken, want van binnen hebben die geweldige structuren en door de hardere delen een speciale glans erin.

snijden in droog of in nat hout?

Ik werk altijd met gedroogd hout, vaak lindenhout, basswood in het engels, omdat het makkelijk te snijden is en heel gelijkmatig snijdt omdat het weinig nerf heeft, dus ideaal voor chipcarving of reliefcarving! Snijden in nat hout doe ik eerlijk gezegd nooit, misschien ook nog eens een keer gaan proberen, zie wel altijd leuke lepels die ze uit takken nat hout snijden! Maar daar heb ik me iig nooit eerder in verdiept! ( staat genoteerd op m'n to do lijstje!)

chipcarving, reliëf carving of beeldhouwen in hout? Wat is het verschil?

Ik geef twee soorten cursussen met hout: het houtsnijkunst dat chipcarving heet in het engels, waarbij je kleine 'chipjes' eruit snijdt, zoals driehoekjes, vierkantjes, eclipsjes, balkjes etc. waardoor een mooi decoratief patroon ontstaat van vaak hooguit 1 tot 3 mm diep.

Deze cursus houtbewerking, houtsnijden / woodcarving, is weer een heel andere vorm van houtsnijden, hierbij haal je met gutsen en mesjes het hout weg en krijg je veel meer diepte en organische vormen! Eigenlijk een soort beeldhouwen maar dan wel op een plat vlak, dus niet geheel driedimensionaal. Een derde optie kan natuurlijk ook echt beeldhouwen in hout zijn, maar daarvoor heb je grotere materialen, gereedschappen en eventueel machines nodig en dat is hier voor mij niet geschikt om cursussen in te geven! Wel erg inspirerend om grotere beelden te maken in hout, maar dat kan je natuurlijk altijd thuis nog doen!

veiligheid

In de cursussen werk je alleen met handgereedschap vanwege praktische redenen en veiligheid, dus verwacht geen grote werkplaats, ik werk hier gewoon aan de woontafel en ik laat zo ook zien dat je met minimale middelen maximaal resultaat kan behalen! Mocht ik echt iets groots moeten schuren of zagen etc, dan doe ik dat vaak buiten, is nog lekkerder ook nog dan altijd maar binnen zitten!

Het gebruik van een dremel kan ik ook erg aanraden want het werkt zooo snel en nauwkeurig ook nog! Ik hou ontzettend van oude ambachten, maar combineer het ook graag met de snelheid van bijvoorbeeld het gebruik van een dremeltje met freesjes etc. Natuurlijk kan ik hier wel uitleg over geven over de mogelijkheden! Ik hoef het vast niet nog een keer uit te leggen, maar alle cursussen zijn op eigen risico, maar dan nog wil ik wel graag dat het zo veilig mogelijk is voor cursisten. Bloed op hout is er erg lastig af te krijgen, tenzij koraalrood je lievelingskleur is, dan kan het nog net handig zijn! Maar liever gewoon niet!

twee linker handen

Als je van jezelf weet dat je erg onhandig bent, dan is houtsnijden misschien niet een van de meest geschikte keuzes. Ik geef ontzettend veel cursussen waarbij het totaal geen probleem is als je twee linker handen hebt en dan ben ik er voor je om je te helpen om dat te verbeteren of er beter mee om te leren gaan en te kijken naar de mogelijkheden die je wel hebt. Maar in geval van houtsnijden is dat vaak eerder onveilig en daarbij ook een enorme teleurstelling als je naar huis gaat met een flinke mislukking!

Het is echt een geweldig ambacht en ik werk ook erg graag met het natuurlijke materiaal dat hout is, met al z'n mooie nerven, kleuren en structuren, maar het is ook een materiaal wat niet voor iedereen meteen geschikt is! Ik ben vaak de eerste die zegt dat je zowat alles kan leren creatief als je het maar veel oefent en dat klopt ook zo. Toch raad ik regelmatig mensen af die onderschatten dat hout en het gebruik van de scherpe gereedschappen en tools een vak apart is en niet iets van 'dat doen we even'!

Leerbewerken bijvoorbeeld is echt voor iedereen geschikt, dat maakt het een super ideaal materiaal om cursussen in te geven. Houtsnijden is echt een ambacht dat niet iedereen even snel onder de knie krijgt, maar dat is natuurlijk ook de charme ervan! Het geeft zich niet meteen gewonnen, maar des te zoeter de overwinning! 

Ben jij de man of vrouw bent die hiervoor wel geschikt denkt te zijn, bel me dan een keertje als het je leuk lijkt hier een workshop of cursus in te doen! Ik leer het je graag! 

op afspraak dus lekker persoonlijk!

Al mijn cursussen en workshops zijn prive lessen of met twee personen, zodat je echt alle aandacht krijgt om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk te leren en tot een zo hoog mogelijk niveau te komen! Ik ben dus makkelijk in te plannen want je hoeft verder met niemand rekening te houden, het draait alleen om jou! Ideaal toch? Dus bel me even op 0651463543 dan kan ik je alles vertellen over wat je kan verwachten in deze cursus reliëfcarving en natuurlijk om een datum af te spreken! 

 

 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel