basiscursus fimo klei

Workshops en cursussen fimo klei: maak je eigen sieraad!

Fimo klei is een van de meest veelzijdige materialen waar ik creatieve workshops en cursussen in geef en toch is het zooooo ontzettend onderschat wat je er allemaal voor moois mee kan maken! Ik heb me verdiept in vele verschillende technieken op het gebied van polymer clay en ik vind de ene techniek nog gaver dan de andere! Je raakt nooit uitgeleerd en er is echt voor iedereen een stijl die perfect bij je past!

Wil je met fimo klei gaan beginnnen of wil het nog niet lukken zoals je hoopte, dan ben ik er om je hiermee te helpen! Nu vraag je je misschien af wat ik je dan allemaal kan leren? Nou echt oneindig veel technieken! En er komen alleen maar meer technieken bij die ik je kan leren, want ik ben iedere dag bezig met nieuwe dingen leren, en is het niet voor fimo klei, dan wel voor een andere creatieve techniek! En het leuke is, dat je alles ook weer met elkaar kan combineren waardoor je echt de meest unieke creaties kan maken! Dus lees lekker verder als je meer wilt weten wat je allemaal van me kan leren! Ik kan je nu al vertellen, je kan heeeeeeel erg lang doorlezen haha! Heb ze maar even genummerd zodat je wat makkelijker kan vinden wat je zoekt! En er is nog zoveel meer mogelijk dan je hieronder ziet! :)

1. de skinnerblend methode

2. cane making

3. screen silk techniek

4. dotpainting fimo / etch 'n pearl techniek

5. anemoontjes, bloemen, blaadjes én rozen

6. hanger met glaskraal / edelsteen, magical goddess pendant

7. mokumé gané techniek

8. fimo embroidery techniek

9. fimo leather techniek

10. faux stone, faux bone, faux ivory, faux leather, faux abalone, faux wood, faux wool, faux marble

11. alcohol inkt & fimo klei

12. & meer!!! vraag wat er allemaal mogelijk is!

 

1. de skinnerblend methode

Een van de eerste technieken die je jezelf wilt aanleren als je gaat beginnen met fimo klei, een ideale methode om 2 of meerdere kleuren klei perfect in elkaar te laten overlopen! Veel mensen gaan de fout in bij het maken van een skinnerblend en als dat eenmaal gelukt is, dan is het nog een uitdaging om die skinnerblend zo lang of breed te maken als je in gedachten had, iets wat bij mij ook lang niet altijd precies zo goed uitpakt hoor! Iets met logisch nadenken haha!

De foto hieronder is het 'kontje' van die opgerolde rol klei met de skinnerblend methode, vond hem te mooi om weg te gooien en ook van zulke dingen kan je weer de mooiste sieraden maken! En gebruiken als basis bij het maken van een 'cane'! 

Op de foto´s hieronder zie je duidelijk dat er niet gebuikt is gemaakt van een skinnerblend, je ziet duidelijke overgangen tussen de kleuren zwart, paars, lila, turquoise, glow en wit! In het engels noemen ze zo'n basis rolletje/ cane een 'bull's eye cane! De basis voor vele soorten ingewikkelde canes! Een jelly cane rol is opgerold als een slakje, ook veel gebruikt bij cane making! Veel engelse termen dus, je vind ook het meeste als je zoektermen in het Engels zijn! 

Prachtig felle kleuren of juist subtiele natuurlijke kleuren, harde kleur overgangen of juist mooi in elkaar overlopende skinnerblends, je kan alle kanten op met fimo klei! En wat je er daarna mee kan maken...de mogelijkheden zijn echt eindeloos! Zover als je fantasie rijkt! Ik versier er ook graag m´n gereedschapjes mee, zo weet iedereen dat ze van mij zijn en het staat ook nog eens heel erg vrolijk!

2. 'cane making'

De meest gegeven workshop door mij is die van het maken van een 'cane', een rolletje klei met daarin een verfijnd en gedetailleerd patroon. Dat is meteen ook een van de lastigste onderdelen van het werken met fimo! Door een 'cane' te leren maken, leer je ook meteen de meeste basisprincipes van het werken met dit bijzondere materiaal! Zoals ik met bijna alles zeg...het is allemaal niet moeilijk, je moet het gewoon een keer (goed) gedaan hebben! En daar ben ik voor! Ik weet precies waar je op moet letten bij het maken van een cane en wat je er vervolgens allemaal voor moois mee kan maken!

Een cane kan je op veel verschillende manieren maken en met vele technieken! Die verschillende soorten canes hebben ook allerlei soorten namen, zoals een kaleidoscoop cane bijvoorbeeld. Een cane kan rond zijn, maar dus net zo goed ook vierkant! Zoals je hieronder op de foto kan zien, dat noemen ze in het engels een 'shape shifting' cane omdat de basisvorm een simpele 'bull's eye cane' die je telkens vervormt! 

Je kan ze heel strak maken of juist heel organisch, echt alles is mogelijk! Deze cane hieronder is zoals je kan zien, heel organisch, met allerlei aparte vormen! Met mijn lievelingskleuren, beetje duck´s egg groenblauwig en natuurlijk glow in the dark! 

Mijn vriend deed ´s avonds het licht uit en ik had toevallig allemaal bakjes fimo hangertjes op de werktafel, de salontafel en de dressoirkastjes staan en alles begon ineens te ´glowen´! Was echt een magisch mooi gezicht! En ondanks dat je weet dat het glow in the dark is, heel onverwacht gaaf! 

Het doel van een cane maken is een zo lang mogelijke rol klei te maken met een mooi, verfijnd patroon erin, dus om dat voor elkaar te krijgen, moet je erg groot beginnen! Dat is alvast een belangrijke tip, net als veel tijd besteden aan zelf je eigen kleurenpalet te mengen ipv kant en klaar uit het pakje, ook al heb je tegenwoordige vele kleuren beschikbaar! 

Als je die 'cane' eenmaal gemaakt hebt, kan je er dunne plakjes van snijden en daarmee kan je dan weer vanalles maken! 

Met die plakjes kan je armbanden 'bekleden' zoals de koperen armband hieronder op de foto of kralen of haaknaalden, bestek, sleutels, vaasjes, schaaltjes en ga zo maar door! In de workshops beperken we ons tot kleine sieraden in de grijze siliconen mal omdat het vanwege de tijd anders niet haalbaar is! Een cane maken is al een hele dagtaak op zichzelf! Daarom adviseer ik voor een workshop cane maken minstens 6 uur aan! Dat klinkt erg lang, maar je hebt al je tijd wel nodig en je wil natuurlijk je sieraadje ook wel afbakken nog hier, want daar leer je ook weer veel van! Een groter project zoals een armband is dus meer geschikt voor een vervolgcursus! 

In de workshop maken we samen 1 cane, ik doe dus ook mee met kneden etc en die cane verdelen we daarna in de helft. Als je na de workshop nog een stuk van je cane overhoudt, mag je jouw deel mee naar huis nemen, om daar thuis nog meer moois van te maken!

En hoe gaaf is het om dus je eigen haaknaalden ermee te versieren? Eerlijk gezegd gebruik ik vaak de restjes of de mislukte delen van de cane ervoor hahaha, maar het maakt ze zeker niet minder gaaf! De meest perfecte delen gebruik dan om sieraden mee te maken, zoals armbanden of hangertjes! 

En hoe leuk is dit dan op de foto hieronder? Mijn moeder noemt dit altijd de 'bruidsvorkjes', omdat ze zo verfijnd zijn en heel subtiel van kleur! En zoals altijd, met heel veel translucent en glow in the dark erin, mijn twee favoriete 'fimo effect' kleuren! Ongelofelijk hoeveel er mogelijk is met fimo klei! De basis is gewoon standaard rvs bestek dat natuurlijk kan worden meegebakken in de oven!

Na het bakken is het belangrijk je werk nog even fijn te schuren met schuurpapier om de kleur op te helderen en om eventuele vingerafdrukken of deukjes te verwijderen, dan voelt het heerlijk zacht en het oogt een heel stuk strakker! Veel werk, maar wel echt de moeite waard, want al die kleine details maken het verschil! Wil je je sieraad laten glanzen, dan zijn er oa deze twee opties, heeel veel polijsten of...je werk voorzien van een transparant laagje epoxy! Ook dat kan ik je leren in de workshops en cursussen, maar niet allemaal op 1 dag. Je kan niet én een cane maken én ook nog eens zoiets leren. Maar hier kan je dus bijna alles leren wat je creatieve hartje begeert, hoe handig is dat?! Epoxy is voor mij natuurlijk een heel bekend materiaal om mee te werken, want naast workshops fimo klei geef ik ook workshops epoxy resin! Daar kan je ook echt de meest schitterende dingen mee maken!

Wat we dus in de workshop 'cane making' op het laatst maken is dus een klein sieraadje, waarbij we een plakje cane in de grijze siliconen mal drukken! De vullen we op en dan gaat ie de oven is! Spannend altijd!

En wat dan het resultaat is, blijft me nog steeds verbazen! En iedere keer praktisch dezelfde techniek ( aangezien ik die altijd aan m'n cursisten leer haha ) en toch iedere keer weer een verschillend resultaat! Je wordt er zooo hebberig van! Je wil er meer en meer van maken! Die cane techniek zoals hieronder op de foto is erg gewild bij mijn cursisten, het lijkt erg ingewikkeld al die verfijnde lijntjes, maar als je de techniek eenmaal doorhebt, is het eigenlijk best wel heel erg makkelijk!

3. 'screen silk techniek'

Een andere techniek die ik vaak leer aan mijn cursisten in de kortere workshops is het maken van de sieraden met de screen silk techniek ( screenprinting ) zoals hieronder op de foto! Je kan er oorbellen of hangertjes van maken in een mum van tijd. Terwijl het zo ingewikkeld eruit ziet! Dat maakt het wel extraaaa leuk of niet dan? En je hebt er ook nul talent voor nodig! Wat wil je nog meer?! 

Er gaat echt een wereld voor je open als je eenmaal begint met fimo klei! 

In 2 uur tijd kan je met gemak een setje oorbellen maken of een mooie hanger! In de tijd dat je sieraadje wordt afgebakken, kan ik je nog wat andere technieken laten zien als daar nog tijd voor over is!

'4. dotpainting maar dan met fimo klei / etch 'n pearl'

Wat ook een hele leuke en vooral zenachtige techniek is, is deze techniek hieronder op de foto's! Het lijkt op dotpainting maar dan met fimo klei! Je wordt er echt helemaal rustig van! Je gebruikt hier wat metalen gereedschapjes (etch 'n pearl) voor waarmee je de 'dotjes' fimoklei uitdrukt en er weer op plakt! 

Erg meditatief om te doen, muziekje aan en gaan! En de skinnerblend techniek komt dan ook weer goed van pas om een mooi kleurverloop te creëeren!

En natuurlijk mogelijk in vele kleurcombinaties!

5. `anemoontjes, bloemen of blaadjes van fimo klei`

Wat ik zelf erg leuk vind om te doen is anemoontjes van fimoklei maken! En ook dat kan je natuurlijk bij mij leren in de workshop! Je kan het zo gek niet bedenken of ik kan het je wel aanleren! Ik wil namelijk altijd alle technieken uitproberen die me leuk lijken als ik op Pinterest zit rond te neuzen en ik oefen altijd net zo lang tot het me lukt! Al die mislukkingen en frustraties kan ik jou dan weer besparen tijdens een workshop, want ik kan je precies vertellen hoe het moet dan en waar je op moet letten!

Over tijd besparen gesproken, ik heb 3 dagen non stop lopen oefenen om het perfecte blaadje van fimo klei te kunnen maken. Maar ik moet wel zeggen, ik vind ze zooooo goed gelukt! Je ziet amper verschil met de echte blaadjes! De blaadjes zijn gemaakt naar aanleiding van mijn eigen herfstkleur blauwe bessen blaadjes, die verkleuren prachtig roodpaars in de herfst! Ben helemaal verliefd op die kleuren! De natuur is toch echt een geweldige inspiratiebron!

Wat vind jij ervan? Zijn ze goed gelukt of niet? 

De uitdaging zat 'm in vele kleine technieken, alles om tot het perfecte blaadje te komen! Het eerste probleem was, hoe krijg ik aan beide kanten van het blaadje die perfecte nerfafdruk??? Want druk je aan de voorkant, dan verdwijnt de nerf aan de achterkant...en dan de dikte...blaadjes zijn flinterdun en niet 1 mm dik, dus hoe ging ik dat oplossen? Want je kan zo'n blaadje niet eens optillen. En hoe bak ik er die speelse bladvorm in, een lichte glooing of een krul aan het puntje? En nog niet te spreken over hoe krijg je die natuurlijke kleuren in het blad? Nou 3 dagen lang op geoefend, siliconen mallen gemaakt en vanalles uitgeprobeerd en tadaaaaa! Het perfecte blaadje! Komt mijn vriend aan, zegt ie: waarom al die moeite op het perfecte blaadje als ze gewoon achter in de tuin aan de bessenstruiken groeien?!?! Geniaaaaal! Is ook! Maar ik had er weer heeeeel veel van geleerd en het gaat 'm soms ook om de uitdaging te kunnen maken wat je in je hoofd hebt, hoe lastig dat ook te maken is! Die geleerde technieken kan ik dan weer op de rest van mijn sieraden toepassen!

En hoe leuk is deze bloem? Of de fantasievorm op de achtergrond? En de anemoontjes die je al eerder zag!

`rozen van fimo klei`

Naast het maken van anemoon achtige bloemetjes kan je natuurlijk ook levensechte rozen maken van fimo klei, ongelofelijk dat dat ook allemaal van fimoklei kan he? Sommige mensen drijven die techniek echt tot het uiterste, met helemaal verbruinde stukjes en door de rupsen ingebeten gaatjes in de blaadjes! Bizar hoe echt ze dan lijken! Deze rozen zijn iets meer de eenvoudige versie! Dus ideaal te maken als beginner!

Fimo klei hoort licht flexibel te zijn als het dun is en goed gebakken, dus dat kan je bij de rozenblaadjes extra goed testen!

Mijn moeder vond de rozen van fimo klei maar niks, tot ik ze van...uhmmm...chocolade maakte! Chocolade rozen, de wens van iedere moeder toch? Iig die van mij! En natuurlijk de perfecte test hoe goed je bent in het maken van rozen! 

De kers op de taart, ik bedoel, de chocolade roos op mam´s verjaardagstaart! Ook deze rozen zijn licht flexibel en eetbaar! Gemaakt van zelfgemaakte kneedbare chocolade! Maar van marsepein had ook gekund natuurlijk! Zelf amandelmarsepein maken is trouwens ook echt heeel makkelijk!

6. `hanger met glaskraal of edelsteen´

Wat ik zelf een van de leukste dingen vind om te maken en dus ook om les in te geven, is het maken van fimoklei hangers met mijn zelfgemaakte glaskralen erin! Of edelstenen erin, allebei supermooi! Ps. het is bruine fimo klei, geen chocolade haha! Je kan ze met zwarte of donkerbruine verf een antitieke look geven! Simpele versies kan je al in een workshop vanaf 2 uur tijd maken, fijner is het natuurlijk als je meer tijd hebt! Dan kan je ook meer leren! Een 'magical goddess pendant' wordt op dezelfde manier gemaakt, maar dan met een gezicht in het midden en vaak wat edelstenen rondom. Ook erg mooi! Zal er miss ook eens een keer eentje gaan maken, dan hebben jullie ook meteen een duidelijk voorbeeld ervan!

7. `mokumé gané techniek´

Wat nog meer heel gaaf is om te leren in een workshop is de mokumé gané techniek, waar je meerdere laagjes gekleurde klei op elkaar legt, uitrolt en er texturen in maakt en dan vervolgens de bovenlaag eraf schraapt. Ook erg mooi met een siliconen structuurmatje die je in oneindig veel texturen en designs hebt! 

Op de foto hieronder zie je een freestyle mokumé gané techniek. Je kan daar vervolgens een soort ´veneer´ of dun velletje van rollen en daarmee net als een plakje cane er bijvoorbeeld kralen mee bedekken of wat dan ook! Of hangertjes etc! Ik hou van de bijzonder inspirerende structuren die je dan ziet ontstaan! 

8. 'fimo embroidery'

Het echte embroidery met fimo lijkt een beetje op de vroegere camée's, die de rijke vrouwen vroeger droegen. Een erg subtiele techniek met een verfijnde uitstraling. De kunst is om de delen die je erop maakt, goed vast te drukken zodat ze niet loslaten. Ik ben geen fan van fimo liquid, dus goed aandrukken en dan kan je er de mooiste dingen mee maken! 

Wat tegenwoordig erg in is, is het creëeren van een plak fimo klei met daarop bloemetjes of andere vormen erop gekleid. daar steek je met figuurstekers dan bijvoorbeeld ovaaltjes uit bijvoorbeeld en dan kan je daar weer gave oorbellen of hangers van maken! Ik zal binnenkort eens wat foto's ervan uploaden op m'n computer, dan zet ik ze hier op de site!

9. `fimo leather´

Sinds een paar jaar is ook fimo leather op de markt, ze verzinnen echt elke keer weer iets nieuws! En ja dat wil ik natuurlijk allemaal uitproberen! Ik ben natuurlijk leerbewerker van beroep, maar dat is wel echt weer iets heel anders dan wat ik gewend ben en ook weer iets heel anders dan de normale fimo! Het was even wennen om mee te werken, maar ook erg leuk om te doen. Blijft raar dat het zooooooo flexibel blijft!

Foto´s volgen nog! Ps knap dat je het helemaal tot hier gelezen hebt! Dan zul je het vast inspirerend gevonden hebben en dat is wat ik ook hoop! Je laten zien wat allemaal mogelijk is en dan nog veeel meer! Heel veel plezier met mooie dingen maken en graag tot ziens als je hier een workshop wil komen volgen! Dan het lastige gedeelte, kiezen wat je als eerste wil leren!

10. faux stone, faux bone, faux ivory, faux leather, faux abalone, faux wood, faux wool, faux marble

Faux staat voor het woordje 'nep/ nagemaakt/ niet echt/ imitatie', dus je probeert een ander materiaal na te bootsen met fimo klei en dat lukt vaak verrassend goed! Het duurt even voor je de goeie 'mix' gevonden hebt, maar je kan er erg inspirerende effecten mee maken! Om een materiaal te imiteren moet je wel alles uit de kast trekken qua technieken en soorten klei etc. Je kan bladgoud, bladkoper en bladzilver erin verwerken, translucent voor de tussenlagen, acrylverf, olieverf, pastelkrijt, mica poeders , alcohol inkt etc.

Het faux marble/ marmer met stukjes bladgoud is erg populair onder jonge meiden, het staat trendy, is super eenvoudig en het effect is erg stijlvol!

De simpele versie hiervan is het namaken van een stukje 'gebreide wol'. Simpel maar zooo grappig omdat het toch best snel al heel goed lijkt! Een next level effect kan je krijgen door je 'brei draad' te marmeren, dus bijvoorbeeld meerdere tinten en streepjes kleur erin, zoals wit, beige, lichtbruin en donkerbruin voor een heel natuurlijk wol effect!

11. alcohol inkt & fimo klei

Alcohol inkt kan je echt op vele manieren gebruiken, ik gebruik het vaak bij de epoxy resin workshops en cursussen, je kan ermee op papier schilderen maar je kan er dus ook hele gave effecten mee maken op fimo klei! Wil je het helemaal afmaken, dan nog een laagje transparante epoxy erop en je hebt een schitterende cabochon gemaakt voor in je sieraad!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2024 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel