cursus zilveren sieraad

Voor ik jullie alles vertel over de workshops en cursussen goudsmeden, zal ik eerst wat meer over mezelf vertellen, voor degenen die dat interessant vinden om te weten! Mocht je geen zin of tijd hebben om dat allemaal te lezen, kan je ook meteen klikken op de link naar de workshops en cursussen! Niet iedereen houdt van lezen natuurlijk, al staat er wel veel interessante informatie over sieraden maken tussen, ja toch wel haha.

Schoonhoven, de zilverstad van Nederland

Jaren geleden alweer ben ik in Schoonhoven opgeleid voor goudsmid, dus sieraden in zilver ( en soms wit goud ) maken en dan gecombineerd met mijn zelfgemaakte glaskralen is helemaal mijn passie! Natuurlijk hoef je zelf echt geen opleiding tot goudsmid te volgen want zelfs met eenvoudige technieken kan je al een schitterend resultaat bereiken zoals je kan merken in de workshops en dan heb je gewoon je eigen zilveren sieraad gemaakt, hoe gaaf is dat!? 

Bij een opleiding leer je ook zoveel dingen die je later nooit meer zal doen, maar wel heel erg goed en interessant zijn om een keer gedaan te hebben zodat je weet waar je over praat en zodat je al die technieken weer met elkaar kan combineren. Kan de opleiding ook zeker aanraden, het voelt als 3 of 4 jaar lang met je vrienden en vriendinnen alias klasgenootjes de mooiste zilveren sieraden maken en dan heet het nog een opleiding ook nog, wat wil je nog meer?!? Bergen zilver en goud en edelstenen, ja dat snap ik! 

de fijne kneepjes van het vak

Iedere nieuwe techniek of extra informatie over het vak, leert je weer een puzzelstukje van het grotere geheel te snappen! En het maakt je beter in alles dat creatief is, niet eens alleen qua goudsmeden. Zilveren lepels zal ik waarschijnlijk nooit meer gaan maken, maar je leert er zoveel van hoe je het zilver kan rekken en stuiken en vervormen. Edelstenen zal ik waarschijnlijk nooit meer gaan determineren, maar ik weet voortaan wel wat de prijs bepaalt van een edelsteen en waar je op moet letten bij de aankoop van edelstenen. Okeejj ben nog steeds geen echte kenner, maar wel een echte liefhebber! 

lapidarist

Edelstenen slijpen heb ik trouwens wel jaren gedaan vanaf mijn 18e als hobby, want rendabel voor de verkoop is zoiets echt niet, maar wel heeel interessant om te doen. Je leert de steensoort daardoor nog beter kennen, zijn kwaliteiten en bijzonderheden. Dat heb ik gedaan tot ik zelf glaskralen ging , dat vond ik nog leuker hihi en veel meer eigen, want ja, zonder mij zou die glaskraal niet ontstaan zijn! Maar blijf altijd een liefde houden voor edelstenen, zoals labradoriet en maansteen. En owja, lichtgroene smaragd. 

liefde voor edelstenen

En kwam per toeval via een mineralenbeurs terecht bij een vereniging voor lapidaristen de Z.N.V.L. , de Zuid Nederlandse Vereniging voor Lapidaristen, vooral mensen op leeftijd, maar met heel veel liefde voor edelstenen slijpen en dus ook goudsmeden. En daar ben ik na het atheneum dus als hobby gaan slijpen en dus ook goudsmeden. Pas jaren later ben ik de opleiding voor goudsmid gaan volgen in Schoonhoven, om professioneel goudsmid te worden en niet meer alleen als hobby!

goudsmeden of zilversmeden?

Een leuk detail, de term goudsmeden wordt, simpel uitgelegd, gebruikt voor het werken met zowel goud als zilver ( dus niet alleen goud ), waarbij je van losse delen een sieraad maakt door bijvoorbeeld solderen.

Zilversmeden wordt gebruikt voor het maken van groter werk, zoals borden, schalen, vazen, bestek etc. Vaak gemaakt uit 1 plaat zilver, door middel van zilversmeedtechnieken zoals stuiken en drijven. Dus ook als je alleen in zilver werkt zoals ik, heet het toch goudsmeden. Het enige wat ik ooit gebruik qua goud voor mezelf is wit goud.

moderne technieken

Het vak goudsmeden kent natuurlijk heeel veel technieken en hoewel er laatste jaren veel meer gedaan wordt aan 3D modellen tekenen op de computer en die laten printen in wax en die weer laten gieten in zilver of goud, zoals ik laatst m´n witgouden wisselring heb gemaakt, toch blijft het altijd leuk om helemaal zelf je eigen sieraad te maken.

In de basisworkshop leer ik je niet het hele vak van het goudsmeden, dat gaat ook niet lukken, maar wel hoe je zelf je eigen zilveren sieraad kan uitzagen, vijlen, schuren en polijsten, zodat jij vol trots naar huis kan gaan met je eigen gemaakte zilveren sieraad! Zonder enige ervaring met zilver! En wie mijn zilveren sieraden kent, weet wat voor schitterende dingen je kan maken met verfijnd zaagwerk!

ajour zaagwerk

Een van mijn meest gebruikte technieken...urenlang zagen, zagen en nog meer zagen! Vind ik altijd leuk en ontspannend om te doen, want het resultaat is altijd zo verbazingwekkend mooi, gewoon door alleen maar te zagen! Lekker zen en de mogelijkheden zijn toch echt eindeloos te noemen. Van heel organisch tot geometrische strakke vormen, alles kan!

je eigen design in zilver

Het solderen met bijbehorende oxidevlekken en uren schuren laten we in de basisworkshop even achterwege en concentreren we ons op het ajour zaagwerk, mooie opengewerkte vormen en snel een mooi resultaat! Al ben je nog wel een paar uurtjes aan het zagen, vijlen, schuren en polijsten, maar dat heb je vast wel over voor je eigen design in zilver, je eigen sieraad!

In overleg zorg je voor de workshop voor je eigen uitgeprinte ontwerp, we bespreken dan via de app of het goed uit te zagen is, want te dunne lijnen, zijn te zwakke plekken in je sieraad en we willen voorkomen dat het zilver breekt als je het gaat dragen. Betere het zekere voor het onzekere. Dan kan je de rest van je leven genieten van je zelfgemaakte zilveren sieraad!

En dan komt de vraag...

zelf uitproberen of toch een workshop volgen?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het maken van de mooiste sieraden met behulp van een van de belangrijkste goudsmeed technieken, het zaagwerk! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!

1001 vragen

Iemand met vakkennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort zilver, welke dikte materiaal...waar je op moet letten...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.

En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeldIn de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin of cursist ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus.  En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!

workshop of cursus volgen!

Zou je graag zo´n workshop ´zilveren sieraad´ willen volgen, dan ben je van harte welkom! We werken niet met vaste cursusdata, maar alles op afspraak! Ideaal in te plannen en lekker flexibel. Dus bel of app ons even voor een datum te prikken en we zien je graag verschijnen! 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2023 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel