Cursus glas in lood en tiffany

verliefd op glas

Bijna alle materialen vind ik schitterend om mee te werken, ze hebben allemaal wel iets moois, maar glas is toch wel een van mijn favoriete materialen! Zo schitterend in de zon, de kleuren....en hoe het de licht er doorheen valt, daar kan ik uren naar blijven kijken...Glaskralen maken deed ik natuurlijk al jaren en iedere keer als ik glas in lood zag, dan dacht ik...oohh hoe gaaf zou het zijn als ik hier in de keuken mijn eigen glas in lood raampjes kon maken! En als je er op gaat letten, dan zie je echt op veel plekken nog glas in lood! De kerken zijn natuurlijk altijd bezaaid met glas in lood. Ook al wordt het steeds minder nu steeds meer huizen dubbelglas hebben. Maar dan denk ik, een voorzetraam kan dan nog steeds perfect! Het beste van beiden!

Maar goed, ik deed al zoveel qua creatieve dingen dat ik er niet nog meer bij wou gaan doen. Echt, ons huis wordt al veel te klein, waar moet ik alles laten hahaha?! Maar je kent het wel, dat creatieve bloed kruipt waar het niet gaan kan...En met al die gereedschappen en materialen die ik al had liggen, gaat het bijna moeiteloos om er nog een extra ambacht bij te gaan doen! Dus...me ingeschreven voor een cursus glas in lood, maar na al twee of drie lessen had ik het al wel door en ben ik voor mezelf verder gegaan. Met zoals bijna alles, is het best simpel als je eenmaal weet hoe het moet, waar je de informatie kan vinden en waar je alles moet kopen! En zoals overal hier op de site staat, als je een beetje handig bent, kan je dat jezelf prima aanleren, maar het is gewoon zoveel makkelijker als iemand je het even voordoet. En uiteindelijk bespaart het je ook geld, want sommige fouten hoef je dan al niet meer te maken!

Glas in lood versus tiffany

Glas in lood en tiffany zijn wel echt twee hele verschillende dingen, alleen het glas is hetzelfde en zelfs dat is vaak dunner voor tiffany. Toch kan het ontzettend veel op elkaar lijken! Het grootste verschil is dat je voor tiffany geen lood gebruikt maar heel dun koperfolie en je geen losse soldeerpunten hebt, maar één grote ´soldeerlijn´. Ook gebruikt je net wat andere soldeerverhoudingen voor tiffany dan voor glas in lood.

Voor glas in lood maak je gebruik van soort H of U achtige profielen van lood, die je afsnijd met een speciaal loodmes, al kan een stanleymesje ook hoor. Het op maat gesneden glas duw je voorzichtig in de lood profielen en die wrijf je dan netjes dicht met een speciaal gereedschapje. Een dikke soldering op de hoeken en de meest belangrijke principes heb je dan wel gehad! Tuurlijk zijn er nog vele technieken en handelingen meer, zo kan je het patineren, zwart maken, en afdichten met speciaal soort kit zodat het waterdicht wordt, mocht het een buitenraam zijn. Bij een voorzetraam is dat niet nodig, al kan het ook wel voor extra stevigheid zorgen, net als loodprofielen met ijzeren kern erin voor bij het grotere werk.

Voor tiffany komt het veel nauwkeuriger dat het glas perfect op maat is gesneden, geschuurd en afgerond en ontvet, terwijl met glas in lood je best een of twee milimeter kan sjoemelen. De breedte van het koperfolie is weer afhankelijk van de dikte van je glas en bij glas in lood past het bijna altijd wel. Het glas snij je op maat met een speciale glassnijder waar automatisch snij olie uit komt of die je dipt in de olie. Voor tiffany heb je een speciale machine met een schuur element in het midden en water om het glaspoeder weg te spoelen en voor haakse hoeken en het afronden van het glas. Rond je het niet af, dan kunnen de scherpe kanten van het glas door je koperfolie heen snijden en dan is het niet meer stevig.

Solderen

Ik ben als goudsmid natuurlijk gewend om te solderen, maar het solderen bij glas in lood en tiffany is wel heel anders, veel groter en grover en niet met kleine zilveren pioentjes, maar met een staafje tin. Aan die grote solderingen bij het glas in lood kan ik nog steeds niet wennen als goudsmid, het liefst zou ik ze netjes wegschuren dat het niet meer te zien is op de hoeken en kruisingen, maar goed, het hoort erbij! Verder is ook dat niet heel moeilijk, als je de basisprincipes eenmaal onder de knie hebt. 

In glas in lood en tiffany ben ik echt niet de beste van Nederland, eerlijkheid boven alles, maar ik doe het met plezier en de basis kan ik je goed overbrengen zoals je kan zien op de foto´s. Ik merkte ook dat het best lastig was iemand te vinden die er les in wil geven en zeker privé les is moeilijk te vinden. En met privé les leer je zoveel sneller en op een hoger niveau!

zelf uitproberen of toch een workshop volgen?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het maken van de mooiste sieraden met behulp van bead embroidery technieken! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!

1001 vragen

Iemand met kennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort glas...welke soldeerverhouding...waar je op moet letten...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes of waterdicht moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.

En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeldIn de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus.  En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!

prive les of liever groepslessen

Goede groepslessen worden ook gegeven bij Foka glas in Nijnsel, daar koop ik ook vaak mijn glas en benodigdheden en ze zijn er ook erg klantvriendelijk! Het is maar net wat het beste bij je past, zelf ben ik erg van de privé lessen of van maximaal 3 of 4 personen, zodat je iemand de beste begeleiding kan geven en foutjes meteen kan aanpakken voor je jezelf iets verkeerd aanleert en je hebt geen vaste cursus data, maar les wanneer jou het beste uitkomt. Dus lekker flexible en makkelijk in te plannen!

Geen ervaring is trouwens sowieso vaak nog het beste, dan heb je jezelf ook nog niks verkeerd aangeleerd. Want iets afleren is zoveel moeilijker dan iets aanleren!

Wil je graag een cursus volgen, bel of app ons dan even! 0651463543

 

 

 

 

Vragen?

Je kan altijd even bellen of een appje sturen!

  • 06-51463543

Facebook

Pinterest

Instagram

 

 

  • IDEAL
© 2012 - 2023 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel