Cursus beadwork sieraad

bead embroidery

Als ik vroeger van die bead embroidery sieraden zag, zo veeel te uitbundig, teveel kleuren en veel te erg versierd, knapte ik echt meteen af...zou zo in een aflevering van kunst en kitsch kunnen. Tot ik een cursus leerbewerking gaf aan Annette de Goeij van Jirikidesigns. Zij maakt echt de mooiste bead embroidery sieraden met hele mooie materialen, stijlvol en uniek. Iets wat ik zelf ook graag zou dragen! 

Owja, hou je niet zo van lezen of heb je er nu even geen tijd voor...klik dan meteen op deze link naar de workshops en cursussen bead embroidery!

En weer verder over Annette...wat doet ze? Ze stuurt me een ontzettend groot pakket cadeau met de post vol met de beste kwaliteit kraaltjes en backing materialen en noem maar op en zelfs wat labradoriet cabochons, alles wat ik nodig had om te beginnen met bead embroidery! Ik snap nog steeds niet goed waar ik zoveeel liefs aan te danken heb, maar ik ben Annette echt ontzettend dankbaar! Ik had haar nog maar 1x gezien als cursist en dan krijg je zoiets bijzonders cadeau! En ja, dan moet je er natuurlijk wel iets moois van gaan maken! De lat ligt dan extra hoog, maar goed, ik hou wel van een creatieve uitdaging! En inmiddels is Annette al jarenlang een lieve vriendin, ook al zie ik haar helaas niet vaak vanwege de afstand, ik zie haar werk graag voorbij komen op social media! Echt ook zo creatief en goed in wat ze doet!

stijlvol

Ik denk dat dat de grootste uitdaging bij beadwork sieraden is, zorgen dat het stijlvol blijft! Dat het niet begint te neigen naar kitsch, maar juist natuurlijk en in balans, de perfecte combinatie van verschillende materialen en technieken. Ik ben normaal van hoe meer details hoe beter, maar in het geval van bead embroidery vind ik vaak less is more! 

rocailles

Bij bead embroidery gebruik je speciaal stug draad, speciale John James naalden en natuurlijk heel veel soorten rocailles, van die hele kleine kraaltjes in verschillende maten en materialen, ook wel seed beads genoemd! De goede kwaliteit rocailles vinden is ook belangrijk, ik heb wel eens ooit een partijtje kralen gekocht, die gewoon begonnen af te bladeren, sindsdien ben ik vrij sceptisch met het kopen van kralen. Liever wat meer betalen en dan zekerheid, dan dat je kostbare tijd besteed aan materialen die het laten afweten!

Miyuki

Ik vind de rocailles van Miyuki erg fijn en goed van kwaliteit, die kan je bijvoorbeeld kopen bij Wirwarkralen. Die kraaltjes rijg je dan weer met die naald en draad vast op een soort heel stijf stukje vilt, het is geen echt vilt geloof ik, maar speciaal spul ( under backing material ) ontwikkeld voor beadembroidery sieraden. Het is belangrijk dat het dus stevig is, zodat het niet zijn vorm verliest bij het vastrijgen van de kraaltjes en ook niet rafelt. Omdat aan de achterkant al die rijgdraadjes komen te zitten, werk je dat op het allerlaatst af met een mooi stukje ultrasuede ´backing material´, dat ook weer niet rafelt. Ook dat heb je weer in verschillende mooie kleuren zodat je het sieraad heel netjes kan afwerken. 

leerzame boeken

Een boek dat ik je trouwens zeker kan aanraden is ´Beading with cabochons´ van Jamie Cloud Eakin, simple techniques for making beautyful jewelry. Wel in het Engels, maar echt precies wat je wil weten! Daar staan ook echt oneindig veel rijgpatronen in en voorbeelden van sieraden om na te maken en zelfs de benodigdheden.

rijgtechnieken

Met verschillende rijgtechnieken en het gebruik van verschillende soorten kraaltjes, kan je echt een heel erg bijzonder sieraad creeeren. Het is natuurlijk wel net wat ingewikkelder dan gewoon maar kraaltjes rijgen en erop naaien. Maar als je eenmaal de basistechnieken onder de knie hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos! En die technieken kan ik jou leren! Verwacht niet dat je in een middag een heel sieraad kan afkrijgen, er gaan echt uren en uren werk in zitten, dus je zal het thuis af moeten maken! Maar dat gaat je zeker lukken met alle geleerde technieken!

zelf uitproberen of toch een workshop volgen?

Ten eerste, een workshop volgen is gewoon een cadeau aan jezelf! Heel gezellig om te doen en zonder dat je het door hebt, leer je alles wat je wil weten over het maken van de mooiste sieraden met behulp van bead embroidery technieken! Natuurlijk kan je dit ook jezelf aanleren, daar heb je mij niet voor nodig...veel oefenen veel informatie opzoeken in boeken, op internet en vooral Youtube en wat doorzettingsvermogen en je komt er heus wel! Maar het is gewoon zoveel fijner als iemand naast je zit en het even voordoet hoe het moet, want als je met iets nieuws begint, komen er steeds meer nieuwe vragen bij. En loop je tegen een probleem aan, dan ben ik er voor je om het op te lossen, of nog beter, om die fouten gewoon te vermijden!

1001 vragen

Iemand met kennis en jarenlange ervaring die je vertelt wat je nodigt hebt...waar je het kan kopen...welke soort kraaltjes, afmetingen, draad of naalden...waar je op moet letten...welke gereedschappen noodzakelijk zijn en welke niet...welke fouten je kan voorkomen...hoe je het netjes moet afwerken...hoe krijg ik het uberhaupt mooi strak...hoe maak je een ontwerp...al die vragen waar je anders zelf het antwoord op moet vinden en uitzoeken.

En ja, een workshop of cursus volgen kost geld, maar iedereen betaalt in een of andere vorm leergeldIn de vorm van fouten maken of het betalen voor een workshop! En een workshop of cursus volgen is dan gewoon ontzettend leerzaam en leuk! Qua goudsmeden heb ik gelukkig in Schoonhoven een 3 jarige voltijd opleiding gevolgd, maar met de rest heb ik gewoon heeeel veel fouten gemaakt hihi! Of het geluk gehad dat ik een creatieve vriend of vriendin of cursist en inmiddels ook vriendin zoals Annette ontmoette die me de basistechnieken wou leren, oftewel me gewoon aanstak met een nieuw virus.  En dan nog moet je daarna nog heel heeel veel oefenen en oefenen en oefenen! En heb vertrouwen, want oefening baart kunst!

op afspraak

Lijkt het je leuk om hierin een cursus te volgen, bel of app ons dan even om een datum te prikken! 0651463543 We hebben geen vaste cursus data, dus alles op afspraak! Makkelijk in te plannen en lekker flexibel dus!

 

 

 

© 2012 - 2021 Jeweleeches Vivian Hebing | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel